Το ΠτΟ στο Μέτσοβο και τα βουνά της Πίνδου

14 Οκτωβρίου 2022

Αγαπητοί συνοδοιπόροι,

το Πανεπιστήμιο Των Ορέων, επισκέφθηκε την περιοχή της Πίνδου και το Μέτσοβο, πριν από λίγες ημέρες και είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους ντόπιους κατοίκους.
Στο πλαίσιο της εξόρμησης αυτής, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη συναντήθηκε στο Μέτσοβο με την κ. Έλενα Αβέρωφ, η οποία έχει αφιερώσει πολλή αγάπη, γνώση και χρόνο πολύτιμο για το Μέτσοβο και την υφαντουργία της Ηπείρου.
Οι δύο γυναίκες είχαν μια καλή κι ωφέλιμη συζήτηση για την νέα γενιά των γυναικών και την διάθεσή τους τα τελευταία χρόνια, να δημιουργήσουν και να καταφέρουν να ζήσουν με αυτάρκεια από τις τέχνες των χεριών, μέσα στο σπίτι τους με γαλήνη και με ασφάλεια.

Έγινε ιδιαίτερη κουβέντα για τα φυσικά νήματα και συγκεκριμένα για την επεξεργασία, την σπουδή και την νηματοποίηση του μαλλιού του προβάτου, στις κτηνοτροφικές περιοχές του τόπου μας.
Είναι μια σπουδή αιώνων για την ελληνίδα, αποτελεί δε μια σύγχρονη κι ασφαλή πρόταση πολιτισμού και οικονομίας για τους ανθρώπους.

Είναι βαθιά συγκινητικές αυτές οι συνοδοιπορίες του νότου με τον βορρά της πατρίδος μας, με τις ιερομνήμονες υφάντριες, τις γυναίκες που αντέχουν κι αγωνίζονται σκληρά στον ορεινό και ιστορικό αυτό τόπο.

Γνωρίζομε καλά ότι οι δεσμοί που συνδέουν τους ανθρώπους με τη γενέθλια γη, δεν πρέπει να εξαντλούνται σε διαπιστώσεις, συναισθήματα και παρορμήσεις για το παρελθόν, αλλά σε δράσεις που θα σταματούν ή θα μετριάσουν τον σχεδόν επιβεβλημένο πιθηκισμό, την πλήρη ομοιομορφία της ζωής του ανθρώπου και την αποξένωση από τον ίδιο του τον εαυτό.

Στην Αποστολή μας τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον, έχουμε στραφεί με αφοσίωση και δουλεύομε ανύστακτα στο ζωτικό αυτό πρόβλημα.
Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά και μετρήσιμα από την Γαύδο έως τον Έβρο, με την επιστημονική υποστήριξη των λαμπρών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και των εθελοντών του Πανεπιστημίου Των Ορέων.