Το Πανεπιστημίο των Ορέων στον ορεινό Μυλοπόταμο Ρεθύμνης

4 Μαρτίου 2016

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε μια πολυετή διαδρομή πολύ πριν και το πιο ευφάνταστο μυαλό υποψιαστεί την επερχόμενη κρίση της κοινωνίας, ενώνοντας  επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων από το πανεπιστήμιο Κρήτης και  από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού,  τεχνίτες, αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρούς θεούς του καθημερινού βίου, περπατά την Κρήτη και τα γύρω νησιά, με βήμα συντονισμένο και βλέμμα ανύστακτο, πέραν της βολής και του κέρδους. Σε αυτά τα χρόνια, όλοι οι εθελοντές μαζί πραγματοποιήσαμε 100 εξορμήσεις σε 300 ορεινά και απομακρυσμένα χωριά. Εξετάσαμε και θεραπεύσαμε με καθηγητές-ιατρούς, ιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές, περισσότερους από 15.000 ασθενείς.

Συναντήσαμε και συζητήσαμε πάνω σε εστιασμένα προβλήματα κάθε χωριού ή περιοχής στα Καφενεία των Ορέων, με 10.000 ανθρώπους. Διδάξαμε και διδαχθήκαμε από 3.000 μαθητές, σε 100 διαφορετικά σχολεία, με την βοήθεια και την παρουσία 500 δασκάλων και καθηγητών από όλη την Ελλάδα.

Καλλιεργούμε, επεξεργαζόμαστε και παράγουμε λινάρι, μετάξι και μαλλί σε όλη την Κρήτη μας. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, πειραματιζόμαστε και φτιάχνουμε βαφικό υλικό, αγγίζουμε πορφύρα, με την από αρχαιοτάτων χρόνων ίδια γνώση, των ιερών γυναικών, των αει-φαντριών μας και υφαίνουμε έξοχα, ιστορικά, πιστοποιημένα κρητικά υφαντά, τα οποία κοσμούν μεγάλες μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλον τον κόσμο.

Επειδή, η αγάπη δεν θα πάψει να κινεί τον κόσμο και επειδή ο καλύτερος προφήτης είναι εκείνος που αγαπά,

Σας προσκαλούμε στην Κράνα Μυλοποτάμου, την Παρασκευή 4 Μαρτίου και ώρα 17:00, στο καφενείο του χωριού.

Εκεί, σε μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυλοποτάμου, θα παραδώσουν στην Εκτελεστική μας Επιτροπή, το ανακαινισμένο παλαιό Δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο παραχωρήθηκε με φιλοτιμία και καλοσύνη, για να στεγάζει το Ορεινό μας πανεπιστήμιο. Εκεί στο υψηλότερο σημείο του ορίζοντα, έχουμε οργανώσει  σχολείο ελπίδας και πρωτοπόρας δημιουργίας, με αφέντη τον άφθορο λαϊκό πολιτισμό και τους μικρούς θεούς του, μαζί με τους λαμπρούς μας επιστήμονες.

Η φύση, ως γεννήτρα των ανέμων, της χαράς και των θρήνων της ζωής, δεν άφησε τον άνθρωπο ποτέ άσκεπο. Άνοιξε τους δρόμους της διάπλατα, εκεί που το μιτάτο έγινε εργαστήρι ζωής, το λινάρι σκαρφάλωνε, όπως παλιά, στον τρόχαλο της γιαγιάς για το διάσιμο… του βίου του απλού. Η φλέβα και το νερό της ζωής  υπάρχει, για όσους διψάνε ακόμη, για όσους πιστεύουν βαθειά ότι το μέλλον δεν είναι Αλλού, αλλά εδώ στα δικά μας χέρια.

 

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ