«Μακρύ ένδυμα, ίσα που να φαίνονται τα άκρα των ποδιών, σε χρώμα υπόλευκο αλλά με χρυσά κεντήματα, όπως αρμόζει σε μια πριγκίπισσα. Ή σε μια νεαρή θεά, όπως η Περσεφόνη ή ακόμη σε μια θνητή, αριστοκράτισσα ή ιέρεια.
Σε χειρονομία ίσως προσευχής, είναι ντυμένη με διακοσμημένο φόρεμα, φαρδιά ζώνη και επίβλημα στους ώμους. Και στο πρόσωπο έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γλυπτικής του 7ου αιώνα π.X. που ορίζεται ως δαιδαλική τέχνη (ονομασία προερχόμενη από τον μυθικό γλύπτη Δαίδαλο): σχήμα ωοειδές, απαλό μειδίαμα, αυστηρή μετωπικότητα και βαριά, πολυεπίπεδη κόμη. Η περίφημη Κυρία της Οξέρ, ένα γλυπτό που είχε ανακαλυφθεί στην αρχαία Ελεύθερνα τον 19ο αιώνα αλλά πήρε το δρόμο της ξενιτιάς, παρουσιάζεται τώρα μ΄έναν διαφορετικό τρόπο».
Το ένδυμα της Κυρίας της Οξέρ, της Φρονίμης, έχει υφανθεί και υλοποιηθεί με λατρεία στο αρχετυπικό κρητικό Αργαστήρι, με κρητικό χειροποίητο μετάξι από την Πηνελόπη Gandhi mission, του Πανεπιστημίου Των Ορέων.
Αυτό το ίδιο πολύτιμο ένδυμα της Αποστολής μας, φόρεσε το μοντέλο, που φωτογραφήθηκε από τον Βαγγέλη Κύρη, τυπώθηκε στη συνέχεια σε ύφασμα και οι λεπτομέρειες του κεντήθηκαν από τον Anatoli Georgiev, θα παρουσιάζεται στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας, που εγκαινιάζεται στις 22 Ιουλίου 2022, από τον εξαίρετο καθηγητή και δημιουργό του Μουσείου κ. Νίκο Σταμπολίδη.