Δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων, Δήμος Καντάνου – Σελίνου

6 Μαΐου 2011

Την Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Μαΐου 2011 το Πανεπιστήμιο των Ορέων, σε συνεργασία με τους Δήμους Καντάνου – Σελίνου και Πλατανιά πραγματοποίησε σειρά δράσεων στους αντίστοιχους δήμους:

 

Οι τέσσερις Ομάδες εργασίας του Πανεπιστημίου των Ορέων επισκέφθηκαν:

 

1. H ομάδα ‘Κοινωνία – Υγεία’, με υπεύθυνο τον Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο κ. Χ. Λιονή, αποτελούμενη:

 

(α) από τους Γεν. Ιατρούς του Πα.Γ.Ν.Η. με υπεύθυνο τον κ. Γ.  Ντάουκερ, στο Ροδοβάνι.

(β) από τους Οφθαλμιάτρους του Πα.Γ.Ν.Η. και του Β.Ε.Μ.Μ.Ο και την Κινητή Μονάδα Οφθαλμολογίας, με υπεύθυνο ομάδος τον κ. Α. Αναστασάκη, Επίκουρο Επιμελητή, στην Κουντούρα.

(γ) από τους Τοξικολόγους του Π.Α.Γ.Ν.Η. με υπεύθυνο τον κ. Ε. Τζατζαράκη Λέκτορα Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Κουντούρα και την Κάντανο.

 

2.   Την Παλαιόχωρα η ομάδα ‘Πολιτισμός – Διαχρονικότητα’, με υπεύθυνο  τον κ. Θ.  Δετοράκη,  όπου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα Μια ματιά στην Ιστορία του Σελίνου

 

3. Το χωριό Ροδοβάνι η ομάδα ‘Εκπαίδευση & Παιδεία’, με υπεύθυνη την κ. Σ. Λειβαδιωτάκη, Σχολική Σύμβουλο Α’ Περιφέρειας Ηρακλείου.  Το 14ο Δημοτικό σχολείο Χανίων, με υπεύθυνη την Διευθύντρια του σχολείου Π. Δούμου, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ροδοβανίου, όπου παρουσίασε σε θεατρική μορφή το θέμα «Το νερό στη ζωή μας».

Αντιστοίχως, το Δημοτικό Σχολείο Ροδοβανίου, με υπεύθυνο τον Διευθυντή του σχολείου κ. Κ. Καλυβά, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο τοπικό ελαιοτριβείο του χωριού.

 

4. Τον Ομαλό, η ομάδα ‘Ανάπτυξη – Οικονομία – Περιβάλλον’ όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα – συνάντηση για την Ανάπτυξη και Ευημερία στα Λευκά Όρη, Ανθρωπογενείς Δραστηριότητες στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων, με εισηγήσεις των κατωτέρω:

 

Ι. Φίλης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης: Η σημασία της βιοποικιλότητας στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.

Ι. Κλινάκης, Ιατρός, Μελισσουργός: Διατροφική αξία του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας.

Μ. Νικολούδης, Αντιδήμαρχος Αποκόρωνα: Προστασία των ορεινών όγκων.

Ι. Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά: Παράλληλοι δρόμοι ανάπτυξης πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα.

Π. Μαρινάκης, εκπρόσωπος Συλλόγου «Ιάρδανος»: Σύνδεση του ορεινού όγκου με την παραλιακή ζώνη.

Γ. Δημητριάδης, BIOLEA: Βιολογική κτηνοτροφία.

Ε. Μπενιουδάκης, Μηχανουργός: Ένα αυτοφερόμενο ηλιακό τυροκομείο.

Α. Στεφανάκης, Κτηνίατρος: Ανάπτυξη και έρευνα στην Κτηνοτροφία.

Ε. Μηλιδάκης, Ο.Α.ΔΥ.Κ. : Χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Διάλειμμα: Ριζίτικο τραγούδι από Ριζίτες των Λευκών Ορέων

 

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για την  Ίδρυση Μουσείου και Ακαδημίας Πολιτισμού των Ορέων σον Ομαλό με εισηγητή τον κ.  Θ. Δετοράκη.

Η συνάντηση έκλεισε με τη μουσική εκδήλωση με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και παραδοσιακό κέρασμα από το Δήμο Πλατανιά στο «Ξυλόσκαλο».

 

Εισηγήσεις

Αρχεία