Αυτόνομο Ηλιακό Τυροκομείο, Μαδάρες

18 Απριλίου 2010

Παρόντες: 10 κτηνοτρόφοι από την Ανώπολη Σφακίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθ. Ι. Παλλήκαρης, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Σήφης Λύκος, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο μηχανολόγος κ. Μανόλης Μπενιουδάκης, οι κκ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (μελισσοκόμος) και Μανόλης Πατεράκης (κτηνοτρόφος) από το Ρέθυμνο και η κ. Βαρβάρα Τερζάκη.

Ο κύριος Παλλήκαρης έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου των Ορέων και συγκεκριμένα στη σύσταση του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου στις Μαδάρες, ενώ οι κκ. Χατζηδάκης και Πατεράκης που πήραν τον λόγο στη συνέχεια, τόνισαν τη σημασία μιας τέτοιας παρέμβασης ως πρότυπο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Με τη σειρά του, ο κύριος Μπενιουδάκης παρουσίασε την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει για την κατασκευή του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου μετά από συζητήσεις που είχε με τους ντόπιους κτηνοτρόφους και την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση. Ο Δήμαρχος Σφακίων αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά θέματα του Δήμου και τις παλαιότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα, κρίνοντας το συγκεκριμένο project ως εξαιρετικό και προτείνοντας οι μονάδες των αυτόνομων ηλιακών τυροκομείων να αγοράζονται από τον Δήμο, να τοποθετούνται στα τυροκομεία και να παραδίδονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους προς χρήση. Τη θετική άποψή του για την πρωτοβουλία εξέφρασε και ο αντινομάρχης κύριος Γύπαρης.

Στο τέλος της συζήτησης λήφθηκε από κοινού η απόφαση οι πρώτες μονάδες του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο Σφακίων, ενώ ο κύριος Μπενιουδάκης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει άμεσα την τελική τιμή και τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτόνομου ηλιακού τυροκομείου.