Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Πλατανιά Χανίων

28 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Πλατανιά Χανίων την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, με τις ομάδες των εθελοντών του. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, της Ομάδα Νευροχειρουργικής με τον επ. Καθ. Α. Βάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 150 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στο χωριό Παλαιά Ρούματα.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία του  2ου Γυμασίου Ρεθύμνου, με υπεύθυνο το διευθυντή  κ. Α. Αθανασάκη και του Γυμνασίου Βουκολίων με υπεύθυνο το διευθυντή Γ. Αλυγίζο, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Οικοτουρισμός», «Αμπελο-οινο-φιλοσοφίες», «Βενετσιάνικα μνημεία της παλαιάς πόλης των Χανίων», «Μαθήματα κινηματογράφου», «Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4».

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στα Παλαιά Ρούματα, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης και ο κ. Γ. Δημητριάδης, ιδιοκτήτης BIOLEA, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, για το κρασί το λάδι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους  τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

Στο Καφενείο των γυναικών στα Παλαιά Ρούματα, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, ο κ. M. Κολιοραδάκης, σχολικός σύμβουλος, η κ. Ε. Μοτάκη, υφάντρια και η καθ. Παιδαγωγικών κ. Π. Καλογιαννάκη, μαζί με υφάντριες από όλη την Κρήτη, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Αρχεία