Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

27 Σεπτεμβρίου 2013

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων ευχαριστεί τους εθελοντές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους ιατρούς και νοσηλευτές, που αφιέρωσαν γνώση και χρόνο, στην μεγάλη εξόρμηση στα χωριά Ψυχρό, Άγιος Χαράλαμπος, Πλάτη, Καμινάκι, Αβρακόντες, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Μαρμακέτο, Πινακιανό, Λαγού, Φάρσαλο, Τζερμιάδο, Κάτω Μετόχι του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον επ. καθ. Ε. Δετοράκη και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Ψυχιατρικής με τον καθ. Ν. Παρίτση, με τον κ. Η. Πρασσά και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη, της Νευροχειρουργικής με τον επικ. καθ. Α. Βάκη και την κ. Κ. Μανωλίτση εξέτασαν και υποστήριξαν 100 κατοίκους, ασθενείς, παιδιά και ηλικιωμένους.

Στο Καφενείο των Ορέων, με τους άνδρες στο χωριό Ψυχρό, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ και ο Α. Στεφανάκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία και την κτηνοτροφία με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Ψυχρό, τοπικές υφάντριες συναντήθηκαν με την ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, και την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού.