Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Ρεθύμνης στις 10 και 17 Μαΐου 2013

10 Μαΐου 2013

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Δήμο Ρεθύμνης στην εξόρμηση που οργάνωσε, την Παρασκευή 10 Μαίου και την Παρασκευή 17 Μαίου 2013, στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος, Ρούστικα και Γωνιά. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον λεκτ. Γ. Κυμιωνή και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Νευροχειρουργικής, με τον επ. καθ. Α. Βάκη, της Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής με τον κ. Κ. Χλίβερο και της Ατομικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, με την κ. Κ. Γαρεφαλλάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 70 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος και Ρούστικα.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών, που υλοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαίου, ανάμεσα στο Δημοτικό σχολείο Γωνιάς, με υπεύθυνο το διευθυντή του σχολείου, κ. Δ. Γεράση και την εκπαιδευτικό κυρία Ε. Μιχαήλ και το 16ου Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης, με υπεύθυνο τον διευθυντή, κ. Π. Σκούλικο, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Οι φίλοι μας τα βότανα και η σοφία της φύσης», «Γνωρίζω την πόλη μου – Μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου» και «Υγιεινή παραδοσιακή κρητική διατροφή-συνταγές-μαντινάδες».

Η καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Π. Καλογιαννάκη, υπεύθυνη της Παιδαγωγικής παρέμβασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κ. Καρράς, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δ. Καραγιώργος και ο σχολικός σύμβουλος της Περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Α. Μπερκούτης, οργάνωσαν και βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα, με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στο χωριό Ρούστικα, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης, ο επ. καθ. Νευροχειρουργικής, κ. Α. Βάκης και ο καθ. Βοτανικής ΤΕΙ Κρήτης, κ. Ζ. Κυπριωτάκης, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, την γεωργία και τα βότανα, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο κ. Δ. Καραγιώργος, επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και η κυρία Κ. Γαρεφαλλάκη, συστημική σύμβουλος Ψυχολογίας, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων των χωριών Άγιος Κωνσταντίνος και Ρούστικα, κύριοι Σ. Γαβαλάς και Σ. Φουντουλάκης, μαζί με τους προέδρους των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκους της περιοχής, συνεχίζοντας την πανάρχαια φιλοξενία των Κρητών, παρέθεσαν τοπικά εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την συναδερφοσύνη τους.

Δελτίο Τύπου

Πρόγραμμα Αποστολής