Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Σητείας

1 Φεβρουαρίου 2013

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων στον Δήμο Σητείας, στην επίσκεψή του, την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013, στα χωριά Λιθίνες, Χανδράς και Ζήρος. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων στα ορεινά, κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του έργου μας.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠαΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη και τον αν. καθ. Μ. Τσιλιμπάρη και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον καθ. Χ. Λιονή και την ομάδα του, της Ψυχιατρικής με τον καθ. Ν. Παρίτση και την ομάδα του και της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, ειδ. Μοριακής απεικόνισης, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 100 κατοίκους, ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στα χωριά Λιθίνες, Χανδράς και Ζήρος.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία, του 2ου Γυμνασίου Σητείας και του Γυμνασίου Χανδρά, παρευρέθηκε, συμμετείχε και συντόνισε την δράση, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπ. Κρήτης, με τους διευθυντές και τους καθηγητές των Γυμνασίων. Οι μαθητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθησία, την ανακύκλωση, την υπερκατανάλωση, την αυτοδιαχείριση των σχολικών κυλικείων και την παραγωγή σαπουνιού με ελαιόλαδο. Ο σχολικός σύμβουλος της περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Απ. Κλινάκης καθώς και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θ. Πατεράκης, βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση, στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών στον Χανδρά, επιστήμονες  διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο κ. Ι. Παλλήκαρης, καθ. Οφθαλμολογίας του Παν. Κρήτης, ο κ. Χ. Λιονής, καθ. Γενικής Ιατρικής του Παν. Κρήτης, ο κ. Δημ. Καραγιώργος, επικ. καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπ. Κρήτης και ο κ. Ζαχ. Κυπριωτάκης, καθ. Βοτανολογίας ΤΕΙ, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, τα κηπευτικά, τα βότανα και τις ελιές, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με  όλους  τους  τρόπους  και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του  δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Ζήρος, η εξαίρετη Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» – Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Σητείας, κ. Στεφανία Μυλωνάκη και οι ευγενείς κυρίες, που αποτελούν το Δ.Σ του Συλλόγου, συναντήθηκαν σε εξαιρετική σύμπνοια και διάθεση συνεργασίας, με την κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη και συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Εξαιρετική ήταν επίσης η παρουσία της κ. Άννας Τακάκη, συγγραφέως, ποιήτριας και της κ. Καίτης Γαρεφαλάκη, συστημικής συμβούλου Ψυχολογίας.

Συγκινητικές ήταν οι γυναίκες της περιοχής και ιδιαίτερα η κ. Μαρίκα Ορφανουδάκη, που προσέφερε ζεστούς χειροποίητους λουκουμάδες με μέλι, σε όλες τις παριστάμενες, καθώς και η οικογένεια του κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη, του τελευταίου παραδοσιακού κουδουνάρη της Κρήτης, που κατοικεί στην Ζήρο.

Η συμβολή της κ. Άννας Μανουσάκη, γραμματέως του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», υπήρξε επίσης, πολύτιμη και ουσιαστική στην διοργάνωση και την επιτυχία της συνάντησης.

Ο δήμαρχος κ. Θ. Πατεράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Χατζηνάκης και ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Δρακάκης, μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων των Λιθίνων, του Χανδρά και της Ζήρου, συνεχίζοντας την πανάρχαια συνήθεια των Κρητών, παρέθεσαν πλούσια εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την αδελφοσύνη τους.