Αποστολή του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Πλατανιά Χανίων

21 Σεπτεμβρίου 2012

Tο Πανεπιστήμιο των Ορέων, με τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη και τις ομάδες των εθελοντών Ιατρών των Ορέων, με τις πανεπιστημιακές κλινικές της Οφθαλμολογίας-ΒΕΜΜΟ, της Ψυχιατρικής κλινικής, της Ακτινολογίας και της Τοξικολογίας, επισκέφθηκαν τα χωριά Αλικιανός και Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά Χανίων, όπου και εξέτασαν πάνω από 250 κατοίκους του Δήμου.

Επίσης, σήμερα στο χωριό Κολυμβάρι την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012, η ομάδα της Γενικής Ιατρικής με επικεφαλή τον καθηγητή Χρήστο Λιονή θα εξετάσει τους κατοίκους της περιοχής.

Παραλλήλως με τις ιατρικές εξετάσεις λειτούργησαν και τα Καφενεία των Ορέων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο χωριό Παλιά Ρούματα στις 17:00, ο επικ. καθηγητής της Παιδαγωγικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρης Καραγιώργος με την ομάδα των εθελοντριών του ΠτΟ και τον Σύλλογο Γυναικών του χωριού, συναντήθηκαν και συνομίλησαν για την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi Η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια, το νήμα της Υφαντικής κινδυνεύει να χαθεί. Την άκρη αυτού του νήματος, θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας  με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και να περπατήσουμε τους δρόμους του νήματος-νοήματος, που δίδει «το απείρως εκτατό». Τον δρόμο που οδηγεί «στο αίσθημα γαλήνιας βεβαιότητας», όπως συχνά ακούγεται στον τόπο μας, την Κρήτη.

Την έμπνευση και τον συντονισμό της Αποστολής έχει η κ. Βαρβάρα Τερζάκη. Σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης από την Ελλάδα την Ευρώπη και την Ασία, αποτελούν την ομάδα δράσης της Πηνελόπη Gandhi.

Στο Καφενείο των Ανδρών στο χωριό Ντερέ, στις 19:00, η βιωματική γνώση συναντήθηκε με την επιστημονική. Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο καθηγητής  κ. Αθανάσιος Κουτσολέλος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Κρήτης κ. Δημήτρης Χρηστάκης και ο κ. Γ. Δημητριάδης, ιδρυτής της Biolea, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους θέματα που αφορούσαν στα προϊόντα της περιοχής, στην ενέργεια και στο περιβάλλον.

Αναλυτικό Πρόγραμμα 658.12 KB

Απολογισμός Ομάδας Τοξικολογίας 325.86 KB