Η ομάδα της Αποστολής, ενθαρρύνει τους ανθρώπους της Κρήτης να ξαναπιάσουν το νήμα της πανάρχαιας, θεϊκής αυτής τέχνης, ως στοιχείο που συμφιλιώνει και συνενώνει τους ανθρώπους με τον εαυτό τους, με τη φύση και με τους συνανθρώπους τους, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σ΄όλη την οικουμένη.
Για τούτο, η φιλοσοφία της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, δεν εξαντλείται μόνο στην προσπάθεια της αναβίωσης μιας τέχνης που έχει εγκαταλειφθεί και τείνει να ξεχαστεί. Επιδιώκει την επανεκτίμηση της Ιερής τέχνης της Yφαντικής, την ανάδειξή της σε όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς και την επαναφορά της σε σύγχρονο δημιουργικό και παραγωγικό πεδίο, όσο ακόμη ζουν και γνωρίζουν για την υφαντική τέχνη, τα κάλλιστα μυστικά της, οι παλαιοί υπηρέτες της.
Το όνομα Πηνελόπη Gandhi
Η Πηνελόπη είναι η κατεξοχήν υφάντρα της αρχαιότητας, που έζησε όλη τη ζωή της (τουλάχιστον την ομηρική) μέσα από ένα υφαντικό εργαστήρι.
Μέσα από εκεί έδειξε την πίστη της, την αγάπη της και τις πολύπλευρες και πολυμήχανες σκέψεις της. Εκεί ξεδίπλωσε τις πράξεις και τα συναισθήματα της, αναμένοντας καρτερικά τον Οδυσσέα.
Ο Mahatma Gandhi, διότι η αγάπη του μεγάλου Ινδού και η προσωπική του εμπλοκή και ενασχόληση με την Υφαντική, υποδηλώνει μία κοινωνική στάση ενάντια στην ομοιομορφία και την αποξένωση από το πρώτο αγαθό που τυλίγει τον εαυτό μας, το ύφασμα.
Ο Gandhi μας φέρνει από την Πηνελόπη στη σύγχρονη εποχή και τη νικηφόρο αντίσταση στη βία. Με την επιμονή του να φτιάχνει μόνος του τα ενδύματά του, κατέστησε την κατασκευή κλωστής και τον «κλώθοντα» εαυτό του, σύμβολο της αντίστασης των Ινδών στην αγγλική κυριαρχία, η οποία μέσω της εκβιομηχάνισης και της υφαρπαγής του βαμβακιού, υποβάθμισε, κατέκτησε και ταπείνωσε την Ινδία.
Πανεπιστήμιο των Ορέων
Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, είναι μια από τις δράσεις του Πανεπιστημίου των Ορέων, το οποίο είναι επίσημο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Mountain Partnership, FAO.
Είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική και μη επιχορηγούμενη οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2007 στην Κρήτη, από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, διανοούμενους, τεχνίτες, κτηνοτρόφους, γεωργούς και μαστόρους του λαϊκού βίου της Κρήτης, με στόχο την διαφύλαξη και τη μελέτη του τρόπου ζωής των ορεινών κοινοτήτων.
Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που στην ολότητά του, ως κοινωνική έκφραση και καθημερινότητα, υπακούει σε πανάρχαιες σχέσεις φύσης και ανθρώπων, κοινωνικών σχέσεων και τρόπων άντλησης των μέσων ζωής, μέσα από την αναβίωση των οικονομικών πόρων, την αποτροπή της εγκατάλειψης των χωριών, τη μη εξάντληση του φυσικού πλούτου, την ισορροπία των υδάτων, της άγριας ζωής, των δασών, των ζώων και των πουλιών και την ανάπτυξη οικονομίας μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας.
Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου
«Ο μίτος της Αριάδνης και ο αργαλειός της Πηνελόπης»
Η έκθεση αυτή είναι ένα βήμα προς τη διαχρονία.
Το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου το μεγαλύτερο μουσείο για το μινωικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκτός από τις ποικίλες μορφές του βίου και της μινωικής τέχνης που προβάλλει, κατέχει εξέχουσα θέση και στην παγκόσμια ιστορία της υφαντικής. Τα μινωικά υφαντά είναι θαυμαστά στην πολυπλοκότητα των σχεδίων τους, με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα κυρίως από τον φυσικό κόσμο.
Στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου σώζονται κατάλοιπα δύο σημαντικών λειτουργιών: της νηματουργίας, που γίνεται με τη βοήθεια αδραχτιού και της ύφανσης
Με την επιστημονική συνδρομή των εξαίρετων αρχαιολόγων του Μουσείου, κατασκευάστηκε ένα ομοίωμα αρχαίου αργαλειού, το οποίο παρουσιάζεται στο Μουσείο και στο οποίο αει-φάντριες της Κρήτης, υφαίνουν ξανά, μετά από 5.000 χρόνια, με την ίδια τεχνική, αρχαία υφαντά και υφάσματα, με φυσικά νήματα και φυτικές βαφές.
Αναπλάθουν και αναδημιουργούν την αρχαία υφαντική τέχνη που απεικονίζεται στα μινωικά αγγεία.
Σε συνδυασμό με πηγές της γραμμικής Β και αρχαία χωρία, προσπαθήσαμε να κατονομάσουμε τα μέρη του αρχαίου αργαλειού και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τις τεχνικές επιλογές του.