Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε με αφορμή τους επίσημους εορτασμούς των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, την «Αποστολή Πηνελόπη Gandhi – η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη» με σειρά εκδηλώσεων.

Υφάντριες από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης επισκέφθηκαν το Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη και κατά τις ώρες λειτουργίας του, αναβίωσαν την υφαντική τέχνη.

Παράλληλα, κάθε Σάββατο απόγευμα και Κυριακή πρωί (εκτός του Σαββατοκύριακου 16 και 17/11/2013), πραγματοποιήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη, Μικρές σπουδές του νήματος…νοήματος, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τέχνη της Υφαντικής στον αργαλειό (αργαστήρι) από υφάντριες της Κρήτης.

Στο τέλος κάθε παρουσίασης ακολουθούσε 15λεπτη ομιλία ειδικών (παιδαγωγών, αρχαιολόγων, ιστορικών, εθνογράφων κλπ) και συζήτηση με το κοινό.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του Κεντρικού κτηρίου, ειδική εκδήλωση για την έναρξη της “Αποστολής Πηνελόπη Gandhi”. Παράλληλα, έως και τα τέλη του Δεκεμβρίου οργανώθηκαν βραδιές με μυρωδικά, γεύσεις και τσικουδιές από την Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από ειδικά σχεδιασμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο απευθυνόταν σε σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ομιλίες – κείμενα

Πρόγραμμα

Φωτογραφίες

Δημοσιεύματα

Βίντεο