Αποστολή Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Αμαρίου στις 3 Απριλίου 2013

3 Απριλίου 2013

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε το Πανεπιστήμιο των Ορέων και στο Δήμο Αμαρίου, στην εξόρμηση που οργάνωσε, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, στα χωριά Μέρωνας και Πλάτανος του Δήμου Αμαρίου. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη, έκδηλη στα πρόσωπα και στις συμπεριφορές των αποκλεισμένων κατοίκων της Κρήτης, γεμίζει τις ψυχές όλων μας με δύναμη, για την συνέχιση του εθελοντικού μας έργου.

Σε συνεργασία με τις κλινικές του ΠAΓΝΗ και του ΒΕΜΜΟ -Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, της Οφθαλμολογίας, με τον καθ. Ι. Παλλήκαρη, τον λεκτ. Γ. Κυμιωνή και την ομάδα των εθελοντών ιατρών, της ΩΡΛ, με τον επ. καθ. Ε. Προκοπάκη και της Ακτινολογίας με τον κ. Κ. Ψαθάκη, εξέτασαν και υποστήριξαν περί τους 70 κατοίκους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά, στο χωριό Μέρωνας.

Στην Αλληλοδιδασκαλία των μαθητών που υλοποιήθηκε ανάμεσα στα σχολεία του Δημοτικού σχολείου Πλατάνου, με υπεύθυνο το διευθυντή του σχολείου, κ. Α. Σταυρακάκη και του Δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου με υπεύθυνη τη διευθύντρια, κυρία Μ. Εμμανουηλίδου, οι μαθητές ανέπτυξαν τα θέματα «Στιγμές από την κτηνοτροφική ζωή», «Υφαντική τέχνη» και «Καλλιέργεια πατάτας».

Η καθ. Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Π. Καλογιαννάκη, υπεύθυνη της Παιδαγωγικής παρέμβασης της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, ο επ. καθ. ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, κύριος Κ. Καρράς και ο σχολικός σύμβουλος της Περιφερειακής διεύθυνσης Κρήτης, κ. Μ. Κολιοραδάκης, οργάνωσαν και βοήθησαν πολλαπλώς όλη αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερη αγάπη.

Στην συνάντηση στο Καφενείο των Ορέων των ανδρών, στο χωριό Μέρωνας, επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ο καθ. Οφθαλμολογίας, κ. Ι. Παλλήκαρης, ο καθ. Οινολογίας ΤΕΙ Κρήτης, κ. Δ. Λυδάκης, ο κ. Β. Γαργανουράκης, Φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ, ο κ. Μ. Πατεράκης, κτηνοτρόφος και ο κ. Α. Σημαντήρης, Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μέρωνα, συζήτησαν με τους ντόπιους κατοίκους, θέματα σχετικά με την τοπική οικονομία, για το κρασί το λάδι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αγωνία και διάθεση να βοηθήσουν με όλους  τους τρόπους και τα μέσα που διαθέτουν, τους ανθρώπους των χωριών, ώστε να μείνουν και να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Επίσης και όλους όσους επιστρέφουν από τις πόλεις, να στραφούν στη γη και στα παραδοτέα των γονέων τους και μέσα από αυτά, να ζήσουν χαρούμενοι, απολαμβάνοντας αυτό που οι ίδιοι παράγουν και όχι να ζουν με την αγωνία του εύκολου κέρδους, του δανεισμού και των επιδοτήσεων.

Στο Καφενείο των γυναικών στο κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ, η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πηνελόπη Gandhi, η κ. Κων. Μπατάλα, διευθύντρια του σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, ο κ. M. Κολιοραδάκης, σχολικός σύμβουλος και η κ. Αικ. Δραμιτινού, Πρόεδρος του Παναμαριώτικου Συλλόγου Γυναικών «Εργάνη», μαζί με υφάντριες από όλη την Κρήτη, συζήτησαν με τις γυναίκες της περιοχής και τις τοπικές υφάντρες, για την αξία του χειροποίητου και της υφαντικής τέχνης στην Κρήτη, την αποστολή Πηνελόπη Gandhi, τις τοπικές τεχνικές, τα ξόμπλια, την ηθική και τον πολιτισμό του αργαλειού.

Ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Σ. Σημαντήρας, μαζί με τους προέδρους της τοπικής κοινότητας και κατοίκους της περιοχής, συνεχίζοντας την πανάρχαια φιλοξενία των Κρητών, παρέθεσαν τοπικά εδέσματα, καταθέτοντας την ευχαρίστηση και την συναδερφοσύνη τους.

Πρόγραμμα Δράσης

Δελτίο Τύπου